Hartă site      Legaturi utile

        Acasă            Ce este 112            Funcţionare sistem 112            Serviciul SMS 113            eCall            Agenţii de urgenţă            Informare publică            Contact
 

        Esti aici:  Funcţionare sistem 112 > Cum funcţionează

Funcţionare sistem 112

Stiri


Partener al proiectului Campania nationala de informare referitoare la numarul unic de urgenta 112
 • Cum funcţionează
 • Ce este o urgenţă
 • Nonurgenţe
 • Colaborare apelant-operator
 • Copiii şi 112
 •    

  Apelarea numărului 112 reprezintă o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă (Poliţie, Pompieri, Ambulanţă) în timpul unei situaţii de urgenţă.

  Sistemul 112 funcţionează la nivelul întregii ţări, în toate reţelele de telefonie, fixe sau mobile.

  112 - respect şi preocupare faţă de problemele cetăţeanului!

  Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este constituit în scopul furnizarii către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112 şi asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi, după caz, transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie, sau al prelucrării lor şi alertării directe a echipajelor de intervenţie în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor. Pentru furnizarea Serviciului de urgenţă 112, SNUAU este compus din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, dispeceratele de urgenţă şi dispeceratele integrate de urgenţă, organizate la nivel de reşedinţă de judeţ, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiilor şi oraşelor sau acolo unde este necesar.

  Centrele unice pentru apeluri de urgenţă
  sunt operate de administratorul SNUAU, Dispeceratele de urgenţă sunt operate de agenţiile specializate de interventie iar Dispeceratele integrate de urgenţă sunt operate de administratorul SNUAU şi de agenţiile specializate de intervenţie.

  Sistemul asigură cooperarea între agenţiile specializate de intervenţie ale Poliţiei, Pompierilor, Ambulanţei, SMURD şi Jandarmeriei care au obligaţia de a asigura intervenţia la urgenţe.

  Personalul Centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă 112 este compus din personal specializat care răspunde la apelurile de urgenţă 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiţi pentru a asista apelanţii în cazuri de urgenţă şi a-i ajuta în cel mai scurt timp posibil.


  Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

   

  FUNCŢIONALITĂŢI


  Centrele unice pentru apeluri de urgenţă dispun de o bază de date care îi ajută pe operatorii 112identifice numărul de telefon (ANI) de la care este apelat serviciul de urgenţă, să identifice apelantul şi localizeze apelul (ALI), incidentul produs (în baza unui index de incidente) precum şi resursele de intervenţie cele mai apropiate (AVL). Acest lucru este posibil cu ajutorul indicilor/sistemelor de identificare:


        
  ANI  identificarea automată a numărului de telefon: pe monitorul operatorului apare numărul postului telefonic de unde este apelat sistemul.

  ALI  identificarea automată a locaţiei: pe monitorul operatorului apar adresa apelantului, locul de unde acesta sună şi o serie de informaţii suplimentare necesare pentru a exploata toate resursele în vederea găsirii soluţiei optime pentru a ajunge în timp util la locul incidentului.
   

  În vederea soluționării cazurilor de urgență, se folosește și aplicația AVL (Automatic Vehicle Location) care identifică poziția autovehiculelor angajate în procesul de intervenție la situațiile de urgență dotate cu echipamente de comunicații radio (convenționale sau digitale) care conțin un subsistem GPS. Pentru a putea transmite datele între terminalele mobile și serverul AVL, aplicația AVL utilizează rețelele radio digitale și/sau analogice (convenționale), pentru poziționarea vehiculelor de intervenție și identificarea traseelor optime de deplasare a acestora.

  Sistemul permite înregistrarea convorbirilor și stocarea datelor.

  Modalitatea de procesare a unui caz

  Tip incident:  un cetățean apelează 112 pentru a semnala un accident rutier, cu victime;

  - sistemul identifică numărul de telefon al persoanei care a semnalat cazul;

  -se identifică natura / tipul incidentului;

  - se determină numele și adresa abonatului postului telefonic prin căutare automată în baza de date (la fel se procedează și în țările Uniunii Europene, S.U.A. și Canada, fiind o măsură necesară pentru aflarea veridicității apelului) sau prin interviu cu apelantul;

  - se determină locul incidentului, posibil ca acesta să nu corespundă cu adresa apelantului;

  - operatorul cere apelantului date despre caz/victimă – persoane blocate, numărul victimelor, vârstă, sex, repere locație, ș.a.;

  - se transmit, automat, toate datele, simultan, la dispeceratele Poliției, Ambulanței și Pompierilor/SMURD – pentru acest caz, altfel, pentru un alt tip de incident poate fi angajat doar un singur dispecerat (această operațiune de transfer se realizează în 2-3 secunde);

  - dispecerii stabilesc rapid mijloacele de intervenție care participă la soluționarea cazului, având la dispoziție aplicația AVL (Localizare Automata a Vehiculelor) și le alocă pentru intervenție;

  - pe hartă se afișează conexiunea caz - mijloace de intervenție;

  CE ADUCE NOU SISTEMUL 112

  -          UNICITATE

  -          RAPIDITATE

  -          EFICIENȚĂ

  -          ACCES FACIL

  -          UNIVERSALITATE (MULTILINGVISM)

  -          CONFIDENȚIALITATE

  -          COOPERARE ÎNTRE AGENȚIILE DE URGENȚĂ

  -          COOPERARE INTERJUDEȚEANĂ A AGENȚIILOR DE URGENȚĂ

  În baza legii, confidențialitatea este o obligație a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) și a personalului său.

  Utilizarea resurselor materiale și umane la intervenția de urgență este mult mai eficientă și reprezintă un instrument util al actului managerial în rezolvarea situațiilor de urgență. În acest fel, cele mai apropiate echipe de intervenție vor sosi la fața locului, economisind minute importante în salvarea unei vieți omenești.

  112 este număr unic european de urgență, benefic pentru turiști și oameni de afaceri străini aflați pe teritoriul României.

  112  este singura cale de comunicare ce poate activa simultan toate agențiile responsabile în intervenția la urgențe

  Există toate premisele ca prin utilizarea eficientă a resurselor materiale și umane implicate în rezolvarea urgențelor să se micșoreze considerabil, timpul de intervenție. Acest lucru este posibil și datorită unicității numărului și prin transferul simultan al datelor către agențiile de urgență.

  Determinarea automată a numărului și locației urgențelor permite identificarea apelurilor false și/sau injurioase.

  Apelul la 112 este universal și gratuit.

  Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.


  Abonații care apelează 112 nu plătesc sume suplimentare la factura telefonică.


  Un operator de la Centrul de preluare a apelurilor de urgență 112 va adresa anumite întrebări apelantului cu privire la natura urgenței pentru care solicită ajutor și va transfera apelul către agențiile serviciilor specializate de intervenție responsabile să intervină la tipul de incident semnalat.  

  Dacă apelați Serviciul de urgență 112 trebuie să anunțați:

  - Ce urgență aveți;

  - Unde este urgența;

  - Unde vă aflați;

  - De la ce număr de telefon sunați;

  - Cum vă numiți.

  După furnizarea acestor date trebuie să rămâneți la telefon pentru a fi puși în legătură cu agenția de urgență de care aveți nevoie și pentru a primi eventuale recomandări.

  Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunați din nou. Rămâneți calmi și răspundeți la toate întrebările; nu închideți până când nu vi se cere acest fapt.

  Sunați la 112 doar dacă aveți o urgență!

  Serviciul de urgență 112 funcționează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.

  CUM SĂ FIȚI PREGĂTIȚI PENTRU O SITUAȚIE DE URGENȚĂ?


  Există probabilitatea ca fiecare dintre noi să fie nevoit să folosească 112 măcar o dată în viață.

  112 nu reprezintă doar un număr de telefon, ci un ajutor rapid care depinde de informațiile vitale pe care le oferiți.

  Când o persoană nu este pregătită să anunțe o urgență pot apărea frica, panica și confuzia. Din fericire, dacă o persoană este pregătită și aplică unele principii și proceduri de bază, aceasta poate anunța adecvat o urgență.

  Când sunteți puși în fața unei situații de urgență, fiți calmi. Este foarte important să vă concentrați asupra a ceea ce urmează să solicitați și să răspundeți corect la întrebările puse de operatoare. Evaluați situația, adunându-vă gândurile, înțelegeți ceea ce se întâmplă. Intrebati-vă: Ce trebuie să fac?, apoi treceți imediat la acțiune.

  Trebuie să evitați cu orice preț panica pentru a putea face față situației în mod inteligent. Nu uitați că timpul este extrem de prețios în cazul unei urgențe.

  Dacă țineți cont de aceste sfaturi puteți contribui la salvarea unei vieți, puteți împiedica extinderea unui incendiu în împrejurimi, puteți preveni o crima sau o infracțiune și puteți contribui la prinderea un criminal sau infractor.


  CÂND SECUNDELE CONTEAZĂ, RĂSPUNDEȚI URGENT LA ÎNTREBĂRILE OPERATORILOR 112

  Dacă doriți să beneficiați de serviciile puse la dispoziție prin sistemul 112, nu ezitați să vă dați datele cerute de operator!

  Apelul la 112 este posibil și în situația în care, în urma neplății abonamentului, operatorul v-a întrerupt accesul la convorbirile telefonice.


  CUM FOLOSIM TELEFONUL MOBIL?

  - în România apelarea numărului unic de urgență 112 de la un telefon mobil este posibilă doar dacă acesta deține un SIM (cartelă) valid, cu sau fară credit;

  - informația de localizare a telefonului mobil indică poziția geografică în care se află echipamentul terminal al utilizatorului de telefonie mobilă - celula sau sector de celulă;

  - telefonul dumneavoastră mobil poate fi setat să apeleze 112 apăsând doar pe o tastă, însă ATENȚIE, puteți apela accidental la 112 și să nu știți;

  - folosiți telefonul cu grijă, pentru a preveni apelarea automată din greșeală a numărului 112!

  - în cazul în care aveți activată opțiunea “Număr ascuns”, sistemul 112 are capacitatea de a determina automat numărul și locația dumneavoastră!

  - părinții trebuie să îi învețe pe copii să folosească telefonul mobil pentru a suna, în caz de urgență, la 112!

  - dacă vă aflați într-o zonă în care furnizorul dumneavoastră de telefonie mobilă nu are acoperire și trebuie să sunați de urgență la 112, nu disperați! Apelul la 112 va fi preluat de alt operator de telefonie mobilă care are acoperire în zona respectivă  

  - apelul la 112 nu poate fi inițiat în condițiile în care nu există un serviciu activat într-o rețea de telefonie mobilă pentru telefonul mobil utilizat sau nu există acoperire radio (semnal) în nicio rețea de telefonie mobilă în zona în care se afla apelantul.

  - apelul de la un telefon mobil cu cartelă reîncărcabilă nu furnizează identitatea dumneavoastră. Răspundeți corect la întrebările operatorului si dați amănunte despre locația exactă a urgenței (puncte de reper).

  NU UITATI! INAINTE DE A PORNI LA DRUM, ASIGURATI-VA CA BATERIA TELEFONULUI ESTE INCARCATA!

  Dacă bateria este pe sfârșite, s-ar putea să dați un singur telefon. In acest caz fiți gata să furnizați informații complete despre natura urgenței.

  © 2010 Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Toate drepturile rezervate. - www.stsnet.ro
   
  Contor trafic
  eXTReMe Tracker