Hartă site      Legaturi utile

        Acasă            Ce este 112            Funcţionare sistem 112            Serviciul SMS 113            eCall            Agenţii de urgenţă            Informare publică            Contact
 

        Esti aici:  Ce este 112 > 112 în Romania

Ce este 112

Stiri


Partener al proiectului Campania nationala de informare referitoare la numarul unic de urgenta 112
112  ÎN  ROMÂNIA

      Pentru prima dată în România este reglementată unitar introducerea numărului unic european de urgenţă - 112, a sistemului tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă referitoare la incendii, accidente, urgenţe medicale, dezastre şi alte evenimente care necesită intervenţia rapidă a agenţiilor specializate de intervenţie.

     Funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) este o necesitate firească pentru o ţară civilizată care înţelege să-şi protejeze cât mai bine cetăţenii prin asigurarea unui serviciu de urgenţă de calitate şi eficient, dar este şi un obiectiv susţinut de toţi actorii de pe piaţa comunicaţiilor din România.

     Activitatea pentru înfiinţarea Sistemului 112 în România a generat emiterea unor acte normative şi includerea acestei direcţii de acţiune în strategii, politici şi programe guvernamentale, toate acestea vizând în ansamblu îndeplinirea sarcinilor cap. 19 - Telecomunicaţii şi 24 - Justiţie şi Afaceri Interne din Programul Naţional de Aderare la Uniunea Europeană:

 • Hotărârea Guvernului României nr. 682 din 3 iunie 2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comitetului naţional de coordonare a activităţii SNUAU, precum şi a Secretariatului tehnic permanent;
 • Hotărârea Guvernului României nr. 227/2003 privind aprobarea condiţiilor pentru instalarea, operarea, întreţinerea şi menţinerea la nivelul cerinţelor a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), precum şi pentru înfiinţarea unei activităţi pe lângă Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, finanţată integral din venituri proprii.
 • Ordin MCTI privind punerea în funcţiune a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, nr. 112 din 07.04.2005 (Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 312/13.04.2005).
    
     Aceste acte normative stabilesc:
 • Introducerea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 în reţelele publice de telefonie fixă şi mobilă din România;
 • Înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a SNUAU sub autoritatea Guvernului României;;
 • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este desemnat administrator al SNUAU;
 • Organizarea SNUAU şi atribuţiile structurilor componente;
 • Funcţionarea SNUAU şi reglementarea comunicaţiilor de urgenţă;
 • Obligativitatea funcţionării permanente a sistemului 112;
 • Obligaţiile operatorilor de telefonie fixă şi mobilă din România;
 • Contravenţii;
 • Darea în exploatare a sistemului 112 la nivel naţional.


© 2010 Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Toate drepturile rezervate. - www.stsnet.ro
 
Contor trafic
eXTReMe Tracker