Hartă site      Legaturi utile

        Acasă            Ce este 112            Funcţionare sistem 112            Serviciul SMS 113            eCall            Agenţii de urgenţă            Informare publică            Contact
 

        Esti aici:  Agenţii de urgenţă > Ambulanţa

Agenţii de urgenţă

Stiri


Partener al proiectului Campania nationala de informare referitoare la numarul unic de urgenta 112

SERVICIUL DE AMBULANțã
Serviciul de Ambulanțã al Municipiului București (S.A.M.B.) este o unitate sanitarã cu un caracter de unicitate nu numai la nivelul municipiului București dar chiar și la nivelul întregii țãri. Este o unitate medicalã strategicã cu personalitate juridicã, având ca specific lucrul în regim de așteptare 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. S.A.M.B. este în subordinea Direcției de Sãnãtate Publicã a Municipiului București. AmbulantaServiciul de Ambulanțã al Municipiului București asigurã asistența medicalã de urgențã prespitaliceascã atât la locul solicitãrii cât si pe durata transportului pacienților (bolnavilor, accidentaților, gravidelor) cãtre spital. Pe lângã aceasta S.A.M.B. asigurã atât asistențã medicalã ambulatorie la locul solicitãrii precum și transporturi nemedicalizate.Transportul medicamentelor, produselor biologice (sânge și organe) și al personalului medico-sanitar se face în program continuu, asigurându-se necesarul de asistențã medicalã de urgențã pe întreg teritoriul Municipiului București, iar dacã este cazul și în afara acestuia, 24 de ore din 24 .
SAMB rãspunde solicitãrilor telefonice venite atât din partea populației cât si a altor unitãți medicale, la 950 de solicitãri în medie pe 24 de ore.
Fiind principalul segment al asistenței medicale și transportului pentru urgențele majore în etapa prespital, SAMB este implicatã și în asistența medicalã preventivã a marilor aglomerãri umane cum ar fi  activitãțile sportive, culturale, social politice, greva foamei, asigurând asistența medicalã și transportul pentru urgențele individuale, colective și de masã în cazul catastrofelor.

Pe lânga asistența medicalã de urgențã și asistența medicalã de urgențã în caz de dezastre, S.A.M.B. efectueazã și alte activitãți  cum ar fi asistența medicalã  la domiciliu pentru urgențele de gradul 2, eliberarea de certificate constatatoare de deces în zilele de sâmbãtã, duminicã și sãrbãtori legale,  acordând  de asemenea asistența medicalã și transportul la spital pentru cazurile sociale, în lipsa unui sistem de asistențã socialã.

Serviciul de Ambulanțã al Municipiului București funcționeazã în colaborare cu Pompierii, Poliția sau Unitãți ale MApN pe baza unor protocoale încheiate între Ministerul Sãnãtãții și aceștia.
Pentru a asigura o mai bunã rezolvare a solicitãrilor, Serviciul de Ambulanțã al Municipiului București are organizate substații de ambulanțã în sectoarele 1, 3, 4, 5 și 6, sediul central  fiind și substație de sector pentru sectorul 2.
Substațiile de sector sunt conduse de medici coordonatori de substații și sunt subordonate administrativ sediului central care este situat în strada Mihai Eminescu, nr. 226, sectorul 2.

Celelalte substații sunt situate în sectoarele 1,3,4,5,6 la urmãtoarele adrese :
  Substația sector 1 -  Str. Pajurei nr. 15 A
  Substația sector 3  – Al.  Lunca  Bradului nr. 1 A
  Substația sector 4  – Al. Iuliu Hațeganu nr. 1
  Substația sector 5  – Str. Lerești nr. 22
  Substația sector 6  – Al.  Crãiești nr 1-3

Dispecerizarea și coordonarea  întregului personal operativ în teren se face din Stația Centralã,  SAMB rezolvând toate solicitarile adresate de populația din București la numãrul național unic 961, și mai nou numãrul unic de urgențã 112, asistatã de calculator prin intermediul  aplicației computerizate DISPEC, perfecționatã și adaptatã continuu pe parcursul a 9 ani, pentru a face fațã specificului de funcționare al SAMB, pornind de la planificarea anticipatã a  personalului, optimizarea rezolvãrii cazurilor cu echipajele corespunzãtoare, pânã la obținerea diverselor situații statistice cerute de Ministerul Sãnãtãții sau de modul de funcționare al  decontãrii  activitãții SAMB cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Municipiului București.

Funcțiile principale ale Sistemului Informatic sunt:
 
stabilire diagnostic prezumtiv , furnizare de  sfaturi de prim ajutor, preluare date de identificare  pacient, semnalare solicitãri duble sau triple;
  dispecerizarea solicitãrilor în funcție de :
         - momentul înregistrãrii
         - tipul ambulanței și distanța  de parcurs
         - grad de urgențã, cu menținerea unui echilibru optim între competențã și distanțã
  stabilirea necesarului și structurii resurselor  pe baza statisticilor medicale și de activitate (pe turã, zilnice, sãptãmânale, lunare, anuale)

Aproximativ 150 de ambulanțe din care 24 sunt Ambulanțe de Resuscitare și Terapie Intensivã (ARTI) și 21 sunt  Ambulanțe  Urgențã și  Resuscitare (AUR), având echipajul format în funcție de specificul activitãții de asistențã medicalã, din 1, 2 sau 3 persoane cuprinzând: doctori, asistenți medicali și ambulantieri, sunt trimise în teritoriu  pentru a rezolva cele 950 solicitãri în medie pe 24 de ore, numãr ce crește cu  30-40 % în caz de epidemie sau pandemie.
 

Statistic structura solicitarilor cuprinde:
  39 % urgențe majore;      
 
31 % urgențe de gradul 2;
  30 % transporturi medicale.
accident

Personalul  medical operativ  este format din 95 medici, 190  personal mediu sanitar (110 asistenți, 81  operatori registratori de urgențã - pregatiti pentru identificare cât mai corectã a diagnosticului prezumtiv) și 240 ambulantieri (șoferi instruiți pentru a fi la nevoie a treia persoanã ce completeazã echipajul specializat în intervențiile de urgențã ale ambulanței). Programul de lucru al personalului este în ture (zi și noapte).   

S.A.M.B. face parte din programul național  pentru implementare Sistem Integrat de Comunicații Voce și Date pentru apeluri de urgențã 112 (Poliție, Pompieri și Ambulanțã). Dispecerizarea apelurilor la numãrul telefonic unic național 112 cuprinde  3 segmente principale: segmentul predispecerat de  preluare  a apelurilor de la populație,  segmentul Dispecerat 112 și segmentul post dispecerat 112 de repartizare a apelurilor cãtre dispeceratele ambulanței, poliției și pompierilor și de rezolvare a acestor apeluri.
S.A.M.B. este acreditat  de Centrul de Perfecționare al Ministerului Sãnãtãții pentru cursuri de Advanced Life Support, Basic Life Support, Școala de Ambulanțieri și Operatori Registratori de Urgențã. Pentru  școala de ambulanțieri și operatoare de urgențã se organizeazã cursuri în 2 sesiuni iar pentru celelalte categorii în funcție de solicitãri. De exemplu acum se desfãșoarã cursuri  de urgențe medico-chirurugicale pentru asistenți medicali în cadrul  programului REMSSy 3.
De asemenea S.A.M.B. organizeazã cursuri de Basic Life Support pentru persoane fizice fãrã profesie medicalã.


© 2010 Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Toate drepturile rezervate. - www.stsnet.ro
 
Contor trafic
eXTReMe Tracker